- Választás ellenzék nélkül? Nem álom!

   
 2022.08.19.
 Péntek
Ma Huba napja van.
Holnap István napja lesz.
   EUR árfolyam
   406,85 Ft
   CHF árfolyam
   421,29 Ft
   
   
   
   
   
   


Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /chroot/home/hirhatar/foti-hirhatar.hu/html/hh_top_pictures.php on line 36

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 17. 17:14     


Választás ellenzék nélkül? Nem álom!
Ellenzéki pártküldöttek nélkül tárgyalta a vasárnapi önkormányzati választás óta beérkezett összes fellebbezést Pest megyében a Területi Választási Bizottság (TVB). A pártok küldötteinek egy törvényi passzusra hivatkozva az ülés előtt néhány órával felmondták a mandátumát, noha több tucat komoly ügy volt még terítéken. Ezzel az ellenzéki pártoknak megszűnt az a lehetősége, hogy küldötteik útján befolyással lehessenek a TVB döntéseire.

A vasárnapi választások eredményeivel, illetve az egyes helyi választási bizottságok vasárnapi döntéseivel kapcsolatban beérkező fellebbezések és kifogások hétfő óta folyamatosan érkeznek a területi választási bizottságokhoz. Pest megyében hétfőn a Területi Választási Bizottság azonban ilyen jellegű ügyeket nem tárgyalt, hanem a kisebbségi önkormányzatok választási eredményeinek megállapítását vette előbb napirendre. Erre egyébként a testület választott tagjaival egyetértésben a Pest megyei főjegyző tett javaslatot. A javaslat mellett érvként hangzott el, hogy ha a testület összevár minden egyéb, választással kapcsolatos fellebbezést és kifogást, akkor azokat egyben tárgyalhatja következő, csütörtöki ülésén.

Szerdán viszont érdekes módon arról kaptak tájékoztatást a TVB azon küldöttei, akiket a pártok delegálnak, hogy mandátumuk csütörtökön délután 4-kor lejár, így a 6-kor kezdődő ülésen már nem lesz szavazati joguk. A főjegyző tájékoztatása szerint erről a választási eljárási törvény rendelkezik. Eszerint ugyanis, ha a kisebbségi és megyei önkormányzati választások kihirdetett eredményével kapcsolatban nem érkezik 3 napon belül kifogás, akkor azzal a ponttal le is zárul a területi választási bizottság pártküldötteinek feladatköre és megbízatása.

Ha jóhiszeműek vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a törvény alkotója úgy vélekedett, hogy ez lesz az utolsó pont a táncrendben, és ezen túl amúgy sem merül fel feladat.

Ha rosszhiszeműek vagyunk, akkor pedig arra gondolhatunk, hogy a törvénynek ez a pontja kiválóan alkalmas arra, hogy bármilyen választást érő kifogást csupán szűk körben tárgyalhassanak azok a delegáltak, akik választás útján kerülnek a területi választási bizottságba, és jó eséllyel nem keveredik közéjük ellenzéki küldött.

Így történhetett meg, hogy az az ellenzéki küldött, aki odaballagott, az még papírt sem kapott, hiszen eleve nem számítottak rá, hogy ilyen feltételekkel – mármint szavazati jog hiányában – bárkit még érdekelne ez az ülés. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy természetesen a fideszes pártdelegált mandátuma sem maradt meg. Csak a választott delegáltak döntöttek.

Hogy mit, az azonban hivatalosan nem ismeretes. E cikk születéséig ennek a csütörtöki ülésnek a döntéseiről nem tudhatunk semmit, mert nem kerültek fel a határozatok a Területi Választási Bizottság honlapjára. Ennek megfelelően hivatalosan nem, csak félinformálisan tudhatjuk, hogy milyen határozat született például a Fóti Hírnökben a függetlenek ellen irányuló hirdetéseket helybenhagyó helyi döntés felülvizsgálatáról (elutasítva), ahogy azt sem, hogy a 4 szavazatkülönbséggel végző fóti 8. számú szavazókörben elrendelnek-e újraszámlálást, esetleg ismétlést (nem).

De hasonlóan nem ismerhető még eredmény tárnoki, szigethalmi, ceglédi, ürömi, pilis, kerepesi, és még vagy egy tucat fellebbezés ügyében! Ez főleg azért káros, mert a fellebbezési lehetőség hétfőn el fog évülni, márpedig egyelőre aki a TVB döntései ellen szeretne is fellebbezni, annak nem lesz erre több lehetősége mint aznap megtenni ezt.


További hírek


Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /chroot/home/hirhatar/foti-hirhatar.hu/html/index_cikk.php on line 167
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /chroot/home/hirhatar/foti-hirhatar.hu/html/index_cikk.php on line 62


IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport